08-06-2001   1 OP DE MIDDAG, 8-6-2001, AKTUELE COLUMN

Luisteraars, ik ben een gulzig mannetje, ik wil niets missen. Dit roep ik elke week op dit tijdstip op de radio en hoe je het ook wendt of keert op den duur wordt er van zo'n uitspraak misbruik gemaakt. 'Ik ben een gulzig mannetje, ik wil niets missen!' Want dat riep die Nepalese prins dus ook. Hij wilde niets missen en hij miste dus ook bijna niets, ook al was hij volgens getuigen stomdronken. Dat prinsen niet met wapens moeten spelen, roepen ze op de Kroondomeinen ook al jaren, maar de wijze waarop deze Nepalprins zijn land op de kaart heeft gezet is toch sedert William Shakespeare niet meer voorgekomen. En Shakespeaere die bedacht het nog voor het grootste gedeelte zelf. De nieuwste koning van Nepal, een overgebleven halfneef die op tijd onder een tafeltje was gedoken, heeft verklaard dat het geen moordpartij was, maar een ongelukje. Nou, degene die zulke ongelukjes in elkaar kan zetten, zal zelfs wapens aan het Israelische leger kunnen verkopen.
Toch moeten wij lering trekken uit de gebeurtenissen in de Nepalese dynastie of wat daar nog van over is. De schietende prins werd dronken en boos omdat de familie aanmerkingen had op de afkomst van zijn uitverkorene. Zo ver is het in ons land gelukkig niet gekomen. Bij ons gaat alles via de diplomatieke weg. Als de vader van de genaturaliseerde -wat klinkt dat sensueel- de genaturaliseerde Maxima zegt dat hij niet komt, dan sturen we daar geen mannetje op af, die er voor zorgt dat dat zeker niet gebeurt. Ook al zouden ze daar in Argentinië niet van opkijken. En als het parlement vindt dat er nu wel erg veel prinsen opeens gaan huwen, zodat de koninklijke familie wel erg gevuld raakt, dan komt er een keurig wetsvoorstel waarin de rechten van deze lieden worden aangepakt en gaat men ter beperking van de omvang der Koninklijke Familie niet over tot de Nepalese aanpak.
Toch kan ik daar soms weleens stoute fantasieën over hebben. Fantasieën die bij de NCRV bekend staan als 'daar gaan weer 12 leden!'-fantasieën. Bijvoorbeeld hoe ooit de immer jeugdige prins B. met zijn dubbelloops achter zijn kwajongensstreken uithalende kleinzoontjes aanjoeg, waarbij een toevallig overstekende Pieter van V. aan zijn oren geraakt werd. En dan de daarop volgende discussie tussen Bernhard en Juul. 'Pappie, moet dat nou.' 'Ach Juul, ik schiet toch alleen met losse flodders. Net zoals jij in de troonrede!' Of dat Prinses Christina per ongeluk een geweer...maar laat ik de 36 leden-grens niet overschrijden.
Kortom, een monarchie is nog steeds een spannende staatsvorm, je zou kunnen zeggen alive and kicking, al geldt dat even niet voor Nepal. Maar in het voormalige Oostblok duiken oude koningen al weer met hun nauwelijks geredde hoofd op, Michael in Roemenie, Simeon de Tweede in Bulgarije, Koning Pierre van Hooydonk in Estland en die Poetin voelt zich met het bezoek van de Majesteit en de zorgvuldig ontwapende kroonprins al haast een vorst. Seedorf wordt koning van Suriname, want hij schonk met een geweldig gebaar zijn land een heel voetbalstadion. Ontroerend, maar misschien toch ook wel omdat ook hij een plek wilde hebben waar hij niet op de reservebank hoefde plaats te nemen.
Tony Blair wordt weer koning van Engeland. En in Amerika geldt weer Koning Klant. Daar werd aan een zieke roker 7,5 miljard toegekend. Ik denk dat ik daar ook een claim ga indienen. Ik heb namelijk nog nooit gerookt, dus voor die 7,5 miljard kom ik niet in aanmerking, dat is discriminatie, dus daarom wil ik geld zien. Maar als ik dat geld krijg, dan zorg ik ervoor, na aftrek van een reguliere topmannenaftrek (even bij Kok navragen om welke bedragen hij ook al weer zo boos werd) geef ik dat allemaal aan een goed doel. Iets bedreigds. De PTT bijvoorbeeld. Want die zijn failliet en dat vind ik zielig.
Of de NS. Al die voormalige staatsbedrijven: het zijn verkwanselde kroonjuwelen. Deze Koninklijke bedrijven moeten in ere gehouden worden, evenals Het Koninklijke Bedrijf (16 leden erbij!), want de monarchie is nog steeds de maat der dingen. Dat zal die enge Bush straks wellicht krachtdadig gaan ervaren. Ik raad hem aan de Nepalese shoot-out goed te bestuderen. Als tijdelijk hoofd van het Amerikaanse koningshuis lijkt het mij voor hem een heel slecht voorteken dat zijn dochters nu al proberen alcohol te bestellen.

Marcel Verreck