15-06-2001   1 OP DE MIDDAG (NCRV) AKTUELE COLUMN

Luisteraars, ik ben een gulzig mannetje, ik wil niets missen. En zeker niet vandaag, want vandaag is het een heugelijke dag. Mijn goede vriendin en ook regisseuse van mijn cabaretprogramma Margot trouwt vandaag met haar Herman. Sterker nog, ze is vanmiddag al getrouwd en toen ben ik even hier naar Hilversum gesneld om u dit columnsgewijs te vertellen, want dat doe ik graag, omdat ik nou eenmaal een gulzig mannetje ben, die niets wil missen. En nou had onze bruid, Margot, die in het dagelijks leven als fenomenaal tragi-komedienne op de planken schittert al een aardig weekje. Afgelopen maandag won zij de Colombina, de Toneelprijs voor de beste vrouwelijke bijrol van het afgelopen jaar. In het stuk 'Onder mannen' speelde zij een aandoenlijk doof meisje dat door twee schandalige kantoormannen als wraak op het vrouwelijke gedeelte van de mensheid wordt verleid en daarna keihard gedumpt. Een beetje zoals de Majesteit nu behandeld wordt door de Dierenbescherming. Met dat verschil dat de Koningin ooit vanuit diepe deemoed en publicitair eigenbelang door de dierenbeschermers is gevraagd. En nu wordt Beatrix het bos in gestuurd, want zoals wij allen weten is dejacht op het Koninklijk Huis geopend.

Terug naar het toneelstuk 'Onder Mannen', zo zou je trouwens ook die Eurotop in Zweden kunnen noemen, ware het niet dat ik George 'de baviaan ' Bush niet tot de mannen reken. De twee tegenspelers van Margot, Geert Lageveen en Frank Lammers kregen ook een prijs, namelijk een gedeelde Arleccino, de toneelprijs voor de beste Mannelijke Bijrol. Net voor de neus van Jaap de Hoop Scheffer weggegrist, want als er iemand een bijrol speelt, dan is het Jaap wel. Maar die komt de komende jaren nog wel aan de beurt. Afijn, ik was aanwezig bij het omlijstende gala in de Rotterdamse Schouwburg, een waar feest, en dat inspireerde mij tot een alternatieve beschouwing van het aktuele nieuws. Met andere woorden: het wordt weer eens tijd om prijzen uit te delen. En de prijzen zijn net als in de toneelwereld genoemd naar de voornamen van beroemde voorgangers met de toevoeging 'van goud' in het frans. Zoals Theo d'Or en Louis d'Or.

De Nina d'Or, een trofee voor het pijnlijkste beursechec gaat uiteraard naar de KPN. Het zal me niets verbazen als de kroon die K terug komt vragen. Dan blijft over PN, oftewel: Post Niet, maar laat ik niet te veel smalen, hier in de studio loopt ook het een en ander aan verbindingen via de PTT en voor je het weet zijn (...onverstaanbaar...) en dat kunnen we niet gebruiken. De Jomanda d'Or voor het wazigste plan wordt een prooi voor Jan Pronk. Veel politieke tegenstanders menen dat zijn milieuplan zo kan worden weggegooid, maar Pronk is wel zo slim geweest in dat plan dat weggooien te verbieden. De Slikmaar d'Or gaat naar Frank de Bo'r, de Boer. De aanvoerder van Oranje is een jaar geschorst en dat ligt niet aan zijn eigen slimheid. Voorafgaande aan de uitspraak werd hem om commentaar gevraagd en toen zei de eenvoudige borst: ik...eh...denk dus...eh...positief. Wat Nandrolon precies is weet Frank waarschijnlijk niet echt. Maar het feit dat een haaranalyse van zichzelf laat maken, duidt er op dat hij denkt dat het hier gaat om Andrelon. De Niet d'or gaat naar de abortusboot van mijn oude vriendin Rebecca Gomperts, die vooralsnog werkeloos ronddobbert in de Ierse vruchtwateren. De Nooit meer d'Or gaat naar Veronica, inmiddels een omroep zonder zendtijd, of om het in meer aktuele termen te zeggen: het voormalige piratenschip is nu meer een geaborteerde boot.

De Willibrord d'Or categorie h'ors gaat uiteraard naar George dubbeljoe Bush en de Stentor d'Or voor het meest luidkeelse geluid gaat naar Henk Leefbaar Nederland Westbroek, binnenkort ongetwijfeld gevat in het lied Kommaar d'Or, uitgekomen op Polyd'Or en besproken in het popblad Or.
En nou roept u misschien we want M'Or, maar ik ga niet d'Or, daar is geen ruimte V'Or, zegt ook Sjors d'Or, dus geen prijzen meer h'Or, en ik ga nu subiet, als ik niet beklemd raak op het NS-sp'Or naar het bruiloftsfeest van Herman en Margot en dat gaat ongetwijfeld nog tot heel laat d'Or.

Marcel Verreck