18-5-2001   1 OP DE MIDDAG (NCRV) AKTUELE COLUMN

Luisteraars, ik ben een gulzig mannetje, ik wil niets missen. Dus u begrijpt dat mijn oren zich spitsten toen ik vernam dat minister-president Kok heeft zitten knippen in het diepte-interview dat Maartje van Weegen met de jonggehuwden Laurentien en Constantijn had in de tuin van Huis Ten Bosch waar enkele maanden geleden onze aanminnige kroonprins net niet door het ijs zakte.
Wat hebben Lau en Con gezegd dat niet door de ministeriële beugel kon? Het copyright op 'dat was een beetje dom' is al vergeven en wel aan de bevallige Maxima, de snelst ingeburgerde Nederlander aller tijden. Maar ja, zij is dan ook geen kleermaker uit de Pijp, al kan men daar hippere kleren betrekken dan het Keukenhof-hostess-uniform dat ze onlangs uit de kast van haar schoonmoeder had gevist. Maar laat ik mij niet opwerpen als mode-expert, ik ben op dit gebied werkelijk de laatste die mag oordelen, ik zit niet voor niets op de radio.
De vraag is: welke slips of the tongue hebben Constantijn & Co gemaakt? Heeft Constantijn bekend dat zijn schoonvader liever een zeeman als bruidegom had gezien, omdat die tenminste ook verstand heeft van ruimen. Je weet het niet. Heeft de prins het opgenomen voor zijn broer Friso die tegen zijn wil al jaren dreigt te worden geannexeerd door de homo-scene en heeft Constantijn daarbij imam-achtige uitspraken gedaan? Heeft hij misschien in dit verband hardop gelachen om de uitslag van het Songfestival, die een zware slag betekende voor de gays in nederland, omdat we volgend jaar niet mee mogen doen. Ik zag zaterdagavond menig ontroostbare homo door Amsterdam zwalken, overduidelijk 'out on his own'.
Heeft Constantijn politieke dingen geroepen over het Nederlandse leger, dat op kamp is in Eritrea. En dat kost twee maal zo duur, en niemand weet waarom. Zouden ze daar in Eritrea een tramtunnel aan het bouwen zijn? Toch heeft Defensie nu een middel gevonden om een gedeelte van het geld terug te verdienen: de soldaten moeten hun sieraden inleveren. Piercings mogen, net als vroeger, voortaan alleen nog maar door lichaamsdelen van de vijand.. Heeft Laurentien iets lelijks over de NS gezegd? Dat ze altijd over tijd zijn. En dat Constantijn daar een schalkse opmerking over maakte. 'Jij toch ook, popje, daarom moeten we juist trouwen. O nee, dit knippen we eruit. Ik bedoel dit fragment.'
Je weet het niet. Maar je wordt toch steeds nieuwsgieriger. Heeft Constantijn zich beklaagd over het feit dat je binnenkort in de auto alleen nog maar hands-free mobiel mag bellen. Zei hij soms: 'Onze familie rijdt al jaren zonder handen en dat gaat prima.' ? Het zou goed kunnen, je weet het gewoon niet.
Heeft het bruidspaar bekend dat ze dezelfde voedingssupplementen gebruiken als Frank de B. en Edgar D.? Ze zijn tenslotte ook van Oranje en je zag die Laurentien tijdens de huwelijksvoltrekking duidelijk even slikken. Het is allemaal gissen.
Er gaan geruchten dat Constantijn iets heeft gezegd over de omvang van de Koninklijke Familie. Misschien dat-ie wat neven eruit wil wippen, en nichten natuurlijk, maar goed over het wippen van nichten hebben we het daarnet al gehad.
Waarschijnlijk is het allemaal een storm in een glas watermanagement. Het zou heel goed kunnen dat het door Wim Kok geruimde stukje interview net zo nietszeggend was als het wel uitgezonden gedeelte. Dat je toch weer dingen verwacht, die er gewoon niet zijn. Zoals dat je vrijdagmiddag in je auto stapt en denkt: misschien is er vanmiddag geen file. Haha, luisteraars, jullie weten inmiddels wel beter. Behouden reis. Met een beetje geluk zijn jullie thuis nog voor de voltrekking van het kerkelijk huwelijk van de prins morgenmiddag in Den Haag.

Marcel Verreck