22-06-2001   1 OP DE MIDDAG (NCRV) AKTUELE COLUMN

Luisteraars, ik ben een gulzig mannetje, ik wil niets missen. En daarom juich ik u toe: het is zomer! Dus wat kan ik anders doen dan u overspoelen met golven goed nieuws. Daar gaat-ie dan: nou, om te beginnen, goed nieuws, het is zomer! We hebben de langste dag! De zon schijnt! Michael Boogerd gaat zegevieren in de Tour de France! Al is het in een tussensprint, alles is mooi! Het Nederlands Voetbalelftal onder 19 jaar heeft dan wel verloren van Costa Rica, maar we hebben wel mooi Ecuador op 1-1 weten te houden! En misschien dat ze straks ook nog wel van Ethiopië gaan winnen! Want we houden de moed erin! Meer goed nieuws! Wim van der Camp krijgt wat hij heeft gewild: hij wordt zelf langdurig en diepgravend preventief gefouilleerd! Goed nieuws! Er rijden treinen! (welke kan ik op dit moment niet zeggen)! De KPN: bestaat nog steeds! We hebben de hoogste inflatie van Europa, maar die kunnen we ook hebben!
De natuur geurt en wenkt, dus paden, op de lahahanen in, klim op die Zweedse rots en laat je haren wapperen in de wind, of ze je nou wel of geen koningin noemen, die zeikerds in het Nederlands parlement.
Ja sorry, luisteraars, ik doe al weken vergeefse pogingen het Koningshuis een beetje buiten deze columns te houden, maar ja! Maxima is nu al zo ingeburgerd in de koninklijke familie dat ze enige typerende eigenschappen heeft overgenomen: ze maakt uitglijers en heeft inmiddels haar eerste ongeluk achter de rug.
In het immer verfrissende radio-programma van Frits Spits 'Tijd voor twee' luidde deze week de zogenaamde tweespraak:Twee krukken moeten Maxima na haar ongeluk ondersteunen. Zegt de ene kruk tegen de andere, waarop mij hardop te binnen schoot: heeft zij aan één kruk niet genoeg? Maar ja, dat ga je niet op de radio zeggen, want het is zomer en je bent op zoek naar goed nieuws. Of dat je zegt: als de prins maar niet in zijn oude gewoonte vervalt, dat-ie op die kruk gaat zitten en een pilsje bestelt. Of dat Maxima in navolging van haar voorgangster Wilhelmina haar autobiografie gaat schrijven. Wilhelmina schreef: Eenzaam, maar niet alleen. Bij Maxima wordt dat natuurlijk: Enkel, maar niet alleen! Of beenzaam, maar niet alleen. Of dat de NS proberen weer populair te worden, door de reizigers in staat te stellen voortaan een Maximaatje te kopen. Een Maximaatje? Ja, u raadt het al: dat is een enkeltje. Hahaha! Of dat het standbeeld van Maxima niet in brons zal worden gegoten, maar in ..gips! Hahaha! Ja, die Maxima, en ze heeft alles heel snel onder de knie! Hahaha! Logisch dat ze haar been nu breekt, want in Argentinië is het ski-seizoen al begonnen! En straks moet ze met de Raad van State gaan praten, veel succes Maxima, of laten we zeggen: brake a leg! Het schijnt dat haar revalidatie onder leiding staat van Leo Beenhakker! Of wil je andere huisarts. Ik weet een hele goeie in Engeland, die komt tussen de middag even langs en dan heb je nergens meer last van. Grapje! (maar wel echt gebeurt!) Op de taalcursus: Zeg Maxima, waar vond dat ongeluk plaats? In Zweden! En wat vind je er van? Dat was een beetje dom! En was je wel verzekerd? Si! En wat voor verzekering had je? Nou wat denken gullie? Een W.A.verzekering. Bij het genezingsproces van Maxima zal doping worden ingezet, de nandrolan komt dit keer niet van Frank de Boer, maar van Willy Voet!
Marcel rustig! Af! Beheers je! En beperk je tot verantwoord positief nieuws. Oja! Goed nieuws! In Volendam zijn vele wonderen geschied. Want hoeveel zaken zijn daar ondanks het collectieve falen niet in de hens gegaan! Jaja, nu zijn de politici opeens ontluisterd, maar dat moeten ze zijn van hun beroep. Terwijl ik de meeste schokkende dingen al had gehoord of had verwacht.
Maar goed, we komen, nu een beetje bij de kern van deze opgeschroefd positieve column: het was eigenlijk helemaal niet zo leuke week. Iraakse asielzoeker wordt vanwege volkswil preventief gearresteerd, terwijl justitie al weet dat de man niets met de moord op Marianne Vaatstra te maken heeft. Het Srebrenica-fotorolletje blijkt toch met opzet te zijn vernietigd (ook ontluisterend hoor!), de laatste gulden is geslagen en de reeds genoemde Britse huisarts Harald Shipman blijkt een record- seriemoordenaar.
En dan is ook nog Archie Bunker dood. Deze geniale creatie van een bange, domme, conservatieve, discriminerende maar ook grappige en af en toe aandoenlijke man. Half Amerika was het met hem eens, de andere helft zag de briljante ironie van zijn karakter. We zullen het voortaan met de baviaan George Bush moeten doen, een man met dubbeljoe maar zonder dubbele bodem, en het spijt me, dat is geen goed nieuws. Toch wens ik u een prettige file en een zonnig weekend.


Marcel Verreck