25-5-2001   1 OP DE MIDDAG (NCRV) AKTUELE COLUMN

Luisteraars, ik ben een gulzig mannetje, ik wil niets missen. Vandaar dat ik gisteren getuige was van een historische gebeurtenis. Iets waarvan we dachten dat het nooit meer zou geschieden. Maar het is gebeurd. Voor het eerst in lange, lange tijd heeft een Nederlandse voetbalclub gewonnen na het nemen van penalties. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Welnu, dat kwam omdat de tegenstander ook een Nederlandse ploeg was.
Ik moet er wel bij vertellen dat de meeste strafschoppen geheel in stijl werden gemist. FC Twente won de KNVB-beker en 32.000 Tukkers waren naar Rotterdam afgereisd, maar daar zijn ze als culturele hoofdstad van Europa wel aan bizarre dingen gewend. 32.000 Tukkers naar Rotterdam, het zijn er veel, maar we moeten wel bedenken dat er hoop zijn die het momenteel op de boerderij heel rustig hebben.
Hoeveel Tukkers en mensen zullen er naar Amsterdam komen volgend jaar op 2 februari, als W.A. en Maxima gaan trouwen? 2 februari 2002. Dan zal het koud zijn en dus de kans op hete rellen gering. Misschien is er wel Elfstedentocht. In dat geval moeten we uitkijken dat de kroonprins in plaats van zijn trouwkostuum niet per ongeluk een trainingsjack van Playboy aantrekt. Maxima schijnt te hebben geprotesteerd, ze wilde trouwen in de zomer. Toen kwam Kok weer met een geniaal compromis: op 2 februari is het zomer. In Argentinië!
Het is een mooie datum, 0-2,0-2,0-2, je herkent er de cadans van Frits van Tuurenhout in, de vroegere voorleesheld van de TOTO-uitslagen. Er zitten vele diepe betekenissen in de reeks 02-02-02. 2 slaat op het paar, dat is duidelijk, maar dan die 0S Is het wellicht zo dat er een van de twee een nul is en de ander voor 2 telt? Of hebben ze gewoon een oud schoolrapport van Willem-Alexander genomen, een willekeurige cijferlijst geraadpleegd en daar een bijpassende datum bij gezocht.
Maar het kan ook zijn dat ze vooral rekening met de bruid hebben gehouden. En als je 020202 achter elkaar zet als een getal dan vervalt de eerste 0 en krijg je het getal 20202, was dat niet ongeveer het aantal slachtoffers tijdens het Videla-regime? Of zit ik nou gewoon de boel te flessen en waren dat er veel meer. Trouwens er zit nog een verborgen boodschap in die verzamelde 02tjes.
0 is niets oftwel niet aanwezig en 2 is 2. Welnu er zijn er twee die niet aanwezig zullen zijn. De paps en mams van onze nieuwe Koningin, dan wel Prinses, dan wel Gravin, dan wel Groothertogin, dan wel wat de Tweede Kamer nu weer gaat bedenken.
Want het is allerminst zeker dat Maxima zich Koningin mag noemen. Alsof dat tegenwoordig zo'n bijzondere titel is. Een meisje dat op haar klapschaatsen tweemaal naar Olympisch goud strompelt wordt subiet 'De Koningin van de Spelen' genoemd. In de natuur is de koningin gewoon een wespje. En bij mij om de hoek is de winkel van Sjaan, de Rotankoningin. En spreek je in het holst van Amsterdam, of misschien het hol van Amsterdam over een 'queen' dan gaat echt niet over Elisabeth uit de huhu-stal van Windsor, maar over hele andere types, maar die worden al afgewerkt door de imam.
Dus laten ze in de Tweede Kamer gewoon blij zijn dat iemand ze hebben kunnen vinden die die titel wil dragen. Hulde ook aan de kroonprins, die dit voor elkaar heeft gebokst. Want veel hulp van bijvoorbeeld de politie had hij niet hoeven verwachten. Ik las namelijk dat er een schreeuwend tekort is aan rechercheurs. Wat op zich logisch is, want als je geen rechercheurs hebt, kun je ze ook niet vinden. Net zo onderbezet dus als de Nederlandse Spoorwegen, die deze week een boete van 26 miljoen kregen. In plaats van geen kaartje in de trein, was het nu: wel een kaartje, maar geen trein. De NS, daar is het volgens de directie nog zeker anderhalf jaar hommeles. Ongetwijfeld nog wel langer, maar dat is de termijn die deze directie hooguit nog gaat meemaken. Laten we hetzelfde hopen van het enge mannetje Bush. De eerste stap is gezet, hij heeft zijn meerderheid in de Senaat verspeeld. Wij nederlanders trekken deze griezel niet, al was het alleen maar omdat hij wel elke penalty-mogelijkheid benut. Tenslotte wil ik nog even Hans Dijkstal een hak zetten. Alle kranten stonden er vol van, radio en tv brachten het groot: Dijkstal wil minder in de media! Daarom, om te pesten, Hans Dijkstal, Hans Dijkstal, Hans, Hans, Hans, Dijkstal, Dijkstal, Dijkstal. En nu lekker de zon in.

Marcel Verreck