15-6-02   Column: Spijkers met koppen
OEROL,

Om te beginnen: goed nieuws! Intelligente mensen hebben, zo blijkt uit onderzoek, gewoon meer hersenen. Daar zijn Felix en ik heel blij mee. Hebben we eindelijk eens profijt van onze grote koppen.
Oerol, ik ben er voor de derde keer, maar nooit zag ik het zo groot als nu. Het thema van heteilandfeest is ditmaal 'identiteit' en toen ik gisteravond hier op het festivalterrein zat na tedenken over wat ik nu zou zeggen, hoorde ik zelfs door mijn van radio3 geleende oordoppen heen hoe een hossende meute van tienduizenden mensen massaal op zoek was naar zijn eigen identiteit. En ik maar denken dat identiteit iets individueels is. De veerboot die middag oogde als een zwaar uit de hand gelopen schoolreisje. Een opeenstapeling van ledematen en rugzakken, een soort Pinkpop op het water, waarbij de pont trekken begon te vertonen van de Filippijnse veerboot, die u wel kent uit de kleine maar niet mis te verstane berichtjes op pagina 3.
Op het dek tegen de reling gefrummeld moest ik denken aan een kop die ik die ochtend in de krant las: 'te weinig plekken voor opvang van zwaar gestoorden'. Ik keek om me heen en het verbaasde me niets. Deed Marco Borsato soms ook mee op Oerol?
Het Oerolfestival is van oudsher artistiek, bijzonder en fijnzinnig door zijn gebruik van demicrokosmos van Terschelling met veel duinpannen waarin totaal onbegrijpelijke maar bloedmooie toneelstukken worden opgevoerd.
Maar nu vraag ik mij af: zal het eiland dezeinvasie doorstaan? Zal het niet tot op de zeebodem plat getrapt worden, om gelijk Rottum in de woeste baren te verdwijuen. De ondergang van dat eilandje werd overigens mede gestimuleerd door een eenmalig bezoek van de Groningse rhinoceros Henk Vonhoff en zijn vrouw, die al rondstampend de natuur een handje hielpen. Nee, nee, de Waddenzee als verdedigingslinie is door rederij Doeksen definitief onklaar gemaakt. En ik kan hier alIeen maar zuchtend de 4e wet van Meurders herhalen: hoe meer mensen bij elkaar, hoe minder identiteit. (Ik heb het zelf bedacht, maar het is veel leuker om Felix daarvan de schuld te geven) En wat ís dan die gemiddelde identiteit van de Oerolbezoeker? Ik, behalve al die vrouwen, zie veel oudere tot behoorlijk oudere jongeren die hun rimpelige vellen met nostalgisch welbehagen in een lekkend tentje wurmen. Die even de doorzonwoning met spoorbielzen verlaten hebben om met een moedige glimlach eens iets geks en artistieks te doen. De meesten zijn waarschijnlijk ook op herhaling. Dat zie je aan de geroutineerde bijna zwakbegaafde blijmoedigheid, waarmee ze de rijen bij het kaartjesloket trotseren.
Want de wachtlijsten bij de kaartverkoop zijn nog langer dan in de zorg, al zijn er nog geen vermijdbare doden gevallen. Maar laat ik het woord 'wachtlijsten'niet al te hard zeggen, stel dat de niet bepaald cultuurminnende LPF er lucht van krijgt en ook deze wachtlijsten te lijf gaat, simpelweg door de subsidiekraan dicht te draaien.
Met als Oerolresultaat: LEEG=LEEG. En dat is toch ook niet de bedoeling. Trouwens, als er iets op zoek is naar zijn identiteit dan is het de LPF wel. Omdat A. de Heilige Werken van Pim voor velerlei uitleg vatbaar zijn en omdat B. de meeste LPF-ers niet van die hele grote schedels hebben.
Maar genegeerd zoals ooit Hans Janmaat wordt de roedel LPF-ers in Den Haag niet. Hans Janmaat, die hoeft zich ook niet meer te identificeren, want hij stierf van de week aan een hartkwaal. Wat mij niet verbaast, want over hem werd al jaren beweerd dat hij het hart op de verkeerde plaats had zitten. Identiteit. Wie ben je en waarom? De Amerikaanse bisschoppen hebben het er ook moeilijk mee. Het seksueel misbruik van deze herders blijkt veel wijder verbreid te zijn dan werd aangenomen. In de krant las ik dat de bisschoppen er de hele nacht over gepraat hadden. Bemoedigend, want dat praten lijkt me onschuldiger dan wat we op dat tijdstip van ze gewend waren.
Identiteit, dat is ook samenvallen met je lot. Argentinie in de puin, Maxima vertrokken, dus ook het nationale team uit de World Cup. Ander voorbeeld: Belgie, wel door in het WK ondanks hommeles in het trainingskamp, want als ze verdeeld zijn, dan zijn ze zichzelf, dus op hun best.
Identiteit, het is ook een beetje overdraagbaar. Zo blijkt uit de verrichtingen van Zuid-Korea. Hiddink bracht de Aziaten taktische discipline, aanvalslust en toepen bij, maar helaas ook een ander aspekt van het Nederlandse voetbal: hij leerde ze penalties te missen.
Maar goed, die bijzondere identiteit van Oerol, als artistieke delicatesse, hoe lang blijft die nog bewaard? Misschien dat een beetje slecht weer kan helpen. En dan komt alles weer in evenwicht. Zoals ook de Duitsers tegen hun nazaten van Paraguay hun identiteit weer hervonden. Zij scoorden als vanouds in de laatste minuut.

Marcel Verreck