10-3-2001 |
|
NIEUWE VLEZEN (Sketch: Spijkers met koppen)
FELIX:
De grote vraag die heel lekkerbekkend Nederland in de ban houdt dezer dagen
luidt natuurlijk: waar haal ik mijn vlees vandaan? Want aan bijna alle
erkende diersoorten zit tegenwoordig een ziekelijk luchtje. Voor moslims in
ons land betekende dat een domper op het offerfeest. Er was geen schaap meer
te kelen en bij de stichting Correlatie kwamen vragen binnen als: hoe moeten
wij een tofu slachten?
De bekende Scheveningse zakenman Frans Pronk, hier aan tafel met zijn nieuwe
compagnon, komt met een oplossingS
FRANS PRONK:
Ja, Felix, wij van vleesverwerkingshandel Rehozobob (070-51267856093)
bieden de naar lekker vlees snakkende consument een heel gevarieerde serie
nieuwe vlezen aan
FELIX:
Nieuwe vlezen?
FRANS PRONK:
Ja, nieuwe vlezen, want vlezen moeten er wezen. De Hollander ken niet zonder
een lekker stuk dichtgeschroeid dood dierS
FELIX:
Maar wacht even, je kan toch ook geen vlees etenS
FRANS PRONK:
Ja, luister eens Meurders, ik heb toevallig nog meegemaakt hoe jij er in de
jaren zeventig uitzag, met je vegetarisch houtjetouwtje hoofd, een
onduidelijk struikgewas met een Lee Towers-bril op waaruit wat Limburgs
gerochel kwam, dus ik snap jouw achtergrond wel.
Maar dan zeg ik ga jij maar zitten kruiswoordpuzzelen met je bonenschotel,
en brei d'r een fijne bruine trui van, maar handjes af van mijn biefstuk,
alle dagen van de week:steak
FELIX:
Maar je kan toch met bijvoorbeeld tofuS
FRANS PRONK:
To-fu! To-fu! Dat is die kauwgom die je ook nog moet doorslikken. Tofu! Je
bedoelt dat mislukte snot, dat gestolde stierensmegma, dat wat je onder je
nagels vandaan haalt als je met je vinger door het pleepapier bent gegaan
FELIX:
Ja, dankuwel meneer Pronk voor deze frisse beeldspraak. Aan tafel dus ook
uw nieuwe compagnonS
FRANS PRONK:
Nee wacht even, laat ik eerst nou even vertellen welke nieuwe vleessoorten
wij van Rehozobob (070-216577842) in de aanbieding hebben. Nou, om te
beginnen krokodillenvlees, dat is heel goed vlees, van Lacoste, en dat komt
gegarandeerd niet uit Oeganda, dus geen kans op besmetting door menselijke
resten. Struisvogel natuurlijk, goed wassen, vanwege het zand, kangoeroe,
moet je tijdens de bereiding wel even bij blijven, want die wil nog weleens
uit de pan springenS
FELIX:
Maar wacht even meneer Pronk, dit zijn toch hele ingeburgerde vleessoortenS
FRANS PRONK:
Heb nou even geduld, ongebakken deegsliert, hou nou even die pruttelende
quiche lorraine op elkaar, want dan kom ik nu aan de afdeling speciale
aanbiedingen
FELIX:
Ik ben benieuwd
FRANS PRONK:
Mierenvlees! Deze week vier mierenhopen voor de prijs van drie. Ik geef toe
dat je per mier weinig vleesprodukt heb, maar daar staat tegen over dat er
dus heel veel mieren zijn
FELIX:
En hoe smaakt de mier?
FRANS PRONK:
Mierzoet. Maar lekker! En geen jeuk na afloop. Maar er is een nadeel, je eet
het als een soort gehakt, dus je ken de mier als dier niet meer herkennen.
En dat willen vleeseters graag. Dat is dat ouwe jachtgevoel. Dat ze dooie
ogies kennen zien, de botjes. Dat er gekloven kan worden. Nou voor die groep
bieden wij de kolibrie, de dwerghamster (mits gecastreerd dat is beter voor
de smaak), de chihuahua en voor degenen die er iets meer geld voor over
hebben, de korenwolf
FELIX:
Korenwolven, maar die zijn er toch niet meer
FRANS PRONK:
Nee, dat klopt, nou niet meer. Die leggen bij mij in het koelhuis. Wat nou
ach, waar het om gaat: dit is een zaak van leven en dood, want de mensen
hebben honger
FELIX:
En dan moet je creatief zijn, wil u zeggen
FRANS PRONK:
Ja en daarom hebben nu nog een nieuwe tak aan onze laat ik zeggen vleesboomS
FELIX:
Inderdaad, u hebt uw nieuwe compagnon meegenomen, goedenmiddag meneerS
HANNIBAL
Lector, Hannibal Lector
FELIX:
Ik heb begrepen van de heer Pronk, u introduceert een nieuw produkt op de
vleesmarkt
HANNIBAL:
Nou, zo nieuw is dat produkt niet, het is eigenlijk zo oud als de mensheid
zelf, maar waar het om gaat is dat je er de juiste wijn bij drinkt
FRANS PRONK:
Wat ook heel belangrijk is in dezen is dat er genoeg voorraad is, alleen in
Nederland al heb je er nou, sinds deze week , al meer dan 16 miljoen
HANNIBAL:
De juiste wijn, het gaat om de juiste wijn
FELIX:
Wat zit u naar me te kijken, meneer Lector
HANNIBAL:
Ik denk een Chablis, u bent van de Vara, en bij rood vlees drink je witte
wijn
ROLVERDELING:
FELIX: FELIX MEURDERS
FRANS PRONK: MARCEL VERRECK
HANNIBAL LECTOR: NICO VAN DER KNAAP
|