10-3-2001   NIEUWE VLEZEN (Sketch: Spijkers met koppen)

FELIX:
De grote vraag die heel lekkerbekkend Nederland in de ban houdt dezer dagen luidt natuurlijk: waar haal ik mijn vlees vandaan? Want aan bijna alle erkende diersoorten zit tegenwoordig een ziekelijk luchtje. Voor moslims in ons land betekende dat een domper op het offerfeest. Er was geen schaap meer te kelen en bij de stichting Correlatie kwamen vragen binnen als: hoe moeten wij een tofu slachten? De bekende Scheveningse zakenman Frans Pronk, hier aan tafel met zijn nieuwe compagnon, komt met een oplossingS

FRANS PRONK:
Ja, Felix, wij van vleesverwerkingshandel Rehozobob (070-51267856093) bieden de naar lekker vlees snakkende consument een heel gevarieerde serie nieuwe vlezen aan

FELIX:
Nieuwe vlezen?

FRANS PRONK:
Ja, nieuwe vlezen, want vlezen moeten er wezen. De Hollander ken niet zonder een lekker stuk dichtgeschroeid dood dierS

FELIX:
Maar wacht even, je kan toch ook geen vlees etenS

FRANS PRONK:
Ja, luister eens Meurders, ik heb toevallig nog meegemaakt hoe jij er in de jaren zeventig uitzag, met je vegetarisch houtjetouwtje hoofd, een onduidelijk struikgewas met een Lee Towers-bril op waaruit wat Limburgs gerochel kwam, dus ik snap jouw achtergrond wel. Maar dan zeg ik ga jij maar zitten kruiswoordpuzzelen met je bonenschotel, en brei d'r een fijne bruine trui van, maar handjes af van mijn biefstuk, alle dagen van de week:steak

FELIX:
Maar je kan toch met bijvoorbeeld tofuS

FRANS PRONK:
To-fu! To-fu! Dat is die kauwgom die je ook nog moet doorslikken. Tofu! Je bedoelt dat mislukte snot, dat gestolde stierensmegma, dat wat je onder je nagels vandaan haalt als je met je vinger door het pleepapier bent gegaan

FELIX:
Ja, dankuwel meneer Pronk voor deze frisse beeldspraak. Aan tafel dus ook uw nieuwe compagnonS

FRANS PRONK:
Nee wacht even, laat ik eerst nou even vertellen welke nieuwe vleessoorten wij van Rehozobob (070-216577842) in de aanbieding hebben. Nou, om te beginnen krokodillenvlees, dat is heel goed vlees, van Lacoste, en dat komt gegarandeerd niet uit Oeganda, dus geen kans op besmetting door menselijke resten. Struisvogel natuurlijk, goed wassen, vanwege het zand, kangoeroe, moet je tijdens de bereiding wel even bij blijven, want die wil nog weleens uit de pan springenS

FELIX:
Maar wacht even meneer Pronk, dit zijn toch hele ingeburgerde vleessoortenS

FRANS PRONK:
Heb nou even geduld, ongebakken deegsliert, hou nou even die pruttelende quiche lorraine op elkaar, want dan kom ik nu aan de afdeling speciale aanbiedingen

FELIX:
Ik ben benieuwd

FRANS PRONK:
Mierenvlees! Deze week vier mierenhopen voor de prijs van drie. Ik geef toe dat je per mier weinig vleesprodukt heb, maar daar staat tegen over dat er dus heel veel mieren zijn

FELIX:
En hoe smaakt de mier?

FRANS PRONK:
Mierzoet. Maar lekker! En geen jeuk na afloop. Maar er is een nadeel, je eet het als een soort gehakt, dus je ken de mier als dier niet meer herkennen. En dat willen vleeseters graag. Dat is dat ouwe jachtgevoel. Dat ze dooie ogies kennen zien, de botjes. Dat er gekloven kan worden. Nou voor die groep bieden wij de kolibrie, de dwerghamster (mits gecastreerd dat is beter voor de smaak), de chihuahua en voor degenen die er iets meer geld voor over hebben, de korenwolf

FELIX:
Korenwolven, maar die zijn er toch niet meer

FRANS PRONK:
Nee, dat klopt, nou niet meer. Die leggen bij mij in het koelhuis. Wat nou ach, waar het om gaat: dit is een zaak van leven en dood, want de mensen hebben honger

FELIX:
En dan moet je creatief zijn, wil u zeggen

FRANS PRONK:
Ja en daarom hebben nu nog een nieuwe tak aan onze laat ik zeggen vleesboomS

FELIX:
Inderdaad, u hebt uw nieuwe compagnon meegenomen, goedenmiddag meneerS

HANNIBAL
Lector, Hannibal Lector

FELIX:
Ik heb begrepen van de heer Pronk, u introduceert een nieuw produkt op de vleesmarkt

HANNIBAL:
Nou, zo nieuw is dat produkt niet, het is eigenlijk zo oud als de mensheid zelf, maar waar het om gaat is dat je er de juiste wijn bij drinkt

FRANS PRONK:
Wat ook heel belangrijk is in dezen is dat er genoeg voorraad is, alleen in Nederland al heb je er nou, sinds deze week , al meer dan 16 miljoen

HANNIBAL:
De juiste wijn, het gaat om de juiste wijn

FELIX:
Wat zit u naar me te kijken, meneer Lector

HANNIBAL:
Ik denk een Chablis, u bent van de Vara, en bij rood vlees drink je witte wijn

ROLVERDELING:
FELIX: FELIX MEURDERS
FRANS PRONK: MARCEL VERRECK
HANNIBAL LECTOR: NICO VAN DER KNAAP