Kopstukken
Info  CD  Cabaret  Column  Nieuws  Archief  Gastenboek  Links


terug naar Kopstukken

Aus Greidanus
Helga Ruebsamen
Johan Doesburg
Karel de Rooij
Anton Corbijn
Bas Muijs
Jiri Kylian
Marcel van Eeden
Yvonne Keuls
Louis Behre
Paul van Vliet
Marnix Rueb
Bart Chabot
Eva Maria Westbroek
Cesar Zuiderwijk
Wim de Bie

Bas Muijs

Het thema van de Boekenweek was dit jaar Geschreven Portretten.
Daarom schreef ik (op basis van een uitgebreid interview) voor de tentoonstelling
Kopstukken (te zien t/m 20 april a.s.) in de Centrale Bibliotheek aan het Haagse Spui de afgelopen maanden 16 portretten van vooraanstaande figuren uit het Haagse Culturele leven.
Zo ook van:

BAS MUIJS

Bas Muijs (Den Haag, 1976) is een gepassioneerd acteur. Hij heeft vele talenten, maar in het toneelspelen ligt zijn grote ambitie. Opmerkelijk dat een jongen die de grillige kunst van het transformeren beoefent zo’n fris naturel heeft. Vriendelijk. Enthousiast. Welbespraakt. Open. Misschien dat ze hem daarom vragen als presentator, een rol die hij zo nu en dan met verve op zich neemt.
Bas is in en in Haags. Hij wordt geboren op de Hengelolaan. Begin jaren tachtig verhuist de familie Muijs naar Houtwijk. Eén van de laatste binnensteedse nieuwbouwwijken. Veel groen. Ruimte. Prachtige fietspaden. Een dorpje in de stad. Ze behoren tot de eerste bewoners. Allemaal gezinnen. Bij het vijfde lustrumfeest van de wijk heeft hij laatst weer allerlei oude buurtvrienden en vriendinnen gezien. ’t Is nu een buurt zonder kinderen geworden. De oudjes wonen er best. Die willen niet weg.
Een heerlijke jeugd en een fijn gezin.
Zijn vader is een muzikant in hart en nieren. En niet zomaar één. Hij heeft op nummer 1 in Amerika gestaan. Als zanger van ‘The Stars On 45’, het beroemde project van producer Jaap Eggermont. Ook zingt Bas Muijs senior Beatleske liedjes in de groep Smyle. Volgens Julian Lennon is er geen stem ter wereld die zo op die van zijn vader John lijkt. De moord op Lennon hakt er bij vader Muijs behoorlijk in.
Het wereldwijde succes komt onverwacht. Senior houdt wel van optreden, maar is geen showman. Muzikantenschuwheid. Er moet een microfoon en een gitaar tussen zitten.
Dan moet de moeder van Bas, oneerbiedig gezegd, wel een publieksdier zijn. Dat klopt. Ze is onderwijzeres. Houdt van toneelstukjes en gekke dingen doen. Een sterke vrouw. De leidster van het mannengezin. Bas heeft de drive van zijn vader. De performance van zijn moeder. Met zijn twee jongere, muzikale broers is hij zeer bevriend. Nog steeds vinden er regelmatig muzieksessies plaats in het ouderlijk huis. Want iedereen woont natuurlijk in Den Haag. Dat willen ze graag zo houden.
De liefde van Bas voor het acteren dateert vanaf de eerste voorstelling achter de bank. Hij speelt bij jeugdtheatergroep Rabarber. Onlangs heeft hij daar als oudleerling een gastrol vervuld.
Hij volgt Dalton-onderwijs, is intelligent genoeg, maar laat zich graag afleiden door de leuke dingen. Voetbal. Muziek. Toneel. Een mooie tijd, maar schooltechnisch een moeilijk verhaal. Uiteindelijk haalt hij zijn HAVO en gaat naar de PABO.
Het diploma is al in zicht, als hij de kans van zijn leven krijgt. Goede Tijden, Slechte Tijden. Men is enthousiast. Hij weet dat hij het kan. Z’n ouders zijn niet blij, maar verbieden het hem niet. Lachend gaat hij door het leven. Hij heeft zijn podium. Nu gaat het echt beginnen. Hobby wordt beroep. Vanaf dat moment heeft hij niet vaak zonder werk gezeten.
Bas werkt graag vanuit de hem zo bekende harmonie. Maar als er een conflict is gaat hij er bij voorkeur dwars doorheen. Op je doel af. Zeggen wat je vindt. Het komt er toch wel uit. De veiligheid van zijn jeugd helpt hem daarbij. Maar het zelfvertrouwen dat hem nu zo eigen is, komt toch vooral door het acteren.
Acterende voorbeelden heeft hij niet zozeer. Maar de gruwelijke Hannibal Lector van Anthony Hopkins in Silence of the Lambs boeit hem zeer. Een engerd die heel vriendelijk is. Die tegenstrijdigheid. Dat contrast. Oorlog, misdaad, het slechte in de mens is intrigerend.
Plotseling sterven twee hele goede vrienden. Heel jong. Heel snel. Een enorme kras op zijn ziel. Op zo’n moment krijgen je hersens een stroomstoot. Niets is vanzelfsprekend. Het zet hem er toe aan de onzekerheid niet uit de weg te gaan. Hij heeft er meer lef door gekregen.
Ambitieus. Energiek. Sportief. Vol bewijsdrift. Hij schuwt geen enkel project. Presenteert. Doet een Sing along show in het theater. Is stadionspeaker bij EK 2008. Een kinderliedjesproject. Reist. Is onlangs met z’n vriendin, arts in opleiding, naar de Dominicaanse republiek geweest. Kinderen in de sloppenwijken helpen. Met ze spelen. Het harde leven. Maar mooi. Emotionele rollercoaster.
De dubbelrol in Pauwen en Reigers is op zijn Haagse lijf geschreven. De toekomst heeft nog veel in petto. Film. Musical. Nog beter gaan acteren. Met behoud van dat naturel. Want jezelf blijven kan je eeuwig volhouden.