December 2006
Info  CD  Cabaret  Column  Nieuws  Archief  Gastenboek  Links


terug naar December 2006

Hangen (31-12-06)
Hapje 4 (30-12-06)
Hapje 3 (29-12-06)
Hapje 2 (28-12-06)
Hapje 1 (27-12-06)
Kerstverhaal II (26-12-06)
Kerstverhaal I (25-12-06)
Jarig (24-12-06)
Kerst-tips (23-12-06)
Eindejaars! (22-12-06)
Opa (21-12-06)
Digi-wijsheid (20-12-06)
Nieuwe Revu (19-12-06)
Raar blaadje (18-12-06)
Kiesdrempel (17-12-06)
Robert Long (16-12-06)
Formeren! (15-12-06)
Kerstbomen (14-12-06)
Pinochet (13-12-06)
Donkere trein (12-12-06)
Pakjesavond (11-12-06)
Winter (10-12-06)
Hans (9-12-06)
Geluk! (8-12-06)
Sintstaartje (7-12-06)
6 December (6-12-06)
Professional (5-12-06)
Blaadje (4-12-06)
Ethioop (3-12-06)
2 December (2-12-06)
Sintrijmen (1-12-06)

Hapje 4 (30-12-06)

Tussen Kerst en Oud & Nieuw hier een herhaling van enige eetverslagen uit het archief van Verreck Vandaag.

Deel 4: Smørrebrød (31-10-06)

Hoewel ik weleens in Zweden ben geweest, heb ik niet vaak in Zweedse restaurants gegeten.
Misschien in de prachtige stad Stockholm, al kan ik me daar eigenlijk alleen een bezoek aan de locale McDonalds herinneren.
Kwestie van budget.
Verder schieten me te binnen: Zweedse kampeerplaatsen, primi (primussen) en macaroni-achtig voer.
En øl.
Bier.
Behoorlijk veel øl.
Op de Albert Cuyp zit, verscholen achter de marktkramen, sinds twee maanden Smørrebrød.
Een Zweeds tentje.
Een verkeersbord met dravende eland wijst je de weg.
Een stevige Skandinaviër van middelbare leeftijd in een wit schort heet je welkom.
Er klinkt Zweedse muziek.
Om de drie nummers Abba.
Altijd leuk.
Soms Roxette.
Niet altijd leuk.
En ook een Jules de Corte-achtige balladezanger.
Je vergeet te vragen wie daar zong.
Het was in ieder geval niet Cornelis Vreeswijk.
Je bestelt -hoe kan het anders- het gerecht smørrebrød smørrebrød.
Zalm gemarineerd in aquavit met koriander-tomaat.
Op een boterham uiteraard, de plakken zalm kunstig georigameerd in de vorm van een vis.
Je krijgt er een lichte cranberry-achtige drank bij.
Heel gezond, een recept van de oude Vikingen.
Die dronken niet alleen bloed.
Soms -zo vertelt de menukaart- wordt hier des avonds een eland of een geschoten beer klaargemaakt.
En ze hebben de lekkerste appeltaart van Nederland.
Aldus de chef.
Het recept is van zijn ex, een Nederlandse.
Maar de fijne vanillesaus is Zweeds.
Een mooi compromis.
Het exotisme komt van steeds dichterbij.
Het wachten is op Luxemburgse, Friese en misschien ook Haagse restaurantjes in Amsterdam.
Vooralsnog heten wij de Zweedse keuken van harte welkom in de multi-gastronomische enclave De Pijp.