PLAATS (100): VUC-terrein

Elke week bespreekt Marcel Verreck in Den Haag Centraal heden en verleden van een bijzondere Haagse plek.

Afgelopen zaterdag werd aan het Kleine Loo voor de zesde maal het Haagse Voetbalhistorietournooi georganiseerd. Het complex van VUC, waar ik in mijn jeugd zoveel uren rennend, trappend en (toen nog) juichend voor het eerste elftal doorbracht, werd overstroomd door ouwe Haagse voetbalknarren. Ik kon er niet bij zijn, maar heb de verslagen gelezen en de foto’s bekeken. Overduidelijk één groot feest voor de honderden deelnemers. Maar ook ik heb gesmuld van de sympathieke kiekjes van grijsaards en haarlozen die zich blijmoedig maar met zichtbare moeite in hun opeens heel strakke shirts van weleer hadden gewurmd.
Want dat is het mooiste van dit tournooi, de deelnemers waren oud-spelers van inmiddels opgeheven Haagse voetbalclubs. En daar zijn er nogal wat van: Postalia, VDS, ESDO, Paraat, Marathon, Maasstraat, Archipel, Kranenburg, JAC, SV’35 en ga zo maar door. Op www.haagsevoetbalhistorie.nl is een compleet overzicht te vinden. Ik heb ze als kleine VUC’er (kon je in die tijd nog gewoon hardop zeggen) allemaal bestreden. Mijn debuut als keepertje op tienjarige leeftijd, in zalmroze trui, was uit tegen Paraat. Er zijn nog foto’s van en ik weet helaas de uitslag nog: 4-0. Niet voor ons. De grijns van het begerige PARAAT-spitsje zal ik nooit vergeten.
Den Haag is zoals bekend een zwaar nostalgische stad. Er wordt hier weinig nagelaten om het verleden op te poetsen. Zelfs Tommy Beugelsdijk speelt weer in het eerste van ADO. Hij hield het buiten de Residentie net iets langer uit dan Wesley Verhoek die ooit in een onbewaakt ogenblik het land dreigde te verlaten. Wesley doolt inmiddels al een paar seizoenen langs allerhande binnenlandse voetbalclubs, maar zijn ongeneeslijke heimwee zal hem ooit weer Haagwaarts voeren.
Het aanstekelijke idee om opgeheven clubs nog eenmaal het veld in te sturen zou zich niet alleen moeten beperken tot voetbal. Graag zie ik een Tweede Kamer vol met opgeheven politici van opgeheven partijen. Een debat tussen vertegenwoordigers van KVP, LPF, CHU, DS’70, EVP, ARP, PSP, PPR, CPN, Boerenpartij, RKSP, RPF, SDAP en VDB! Kijken wat ze er nu van vinden. De laatste twee partijen werden na de oorlog opgeheven, het zal lastig zijn om daar nog actieve leden van te vinden.
Duidelijk is dat ons land, mede door de verzuiling, vroeger oneindig veel clubjes telde. Die zijn er nog steeds, maar toen hadden ze over het algemeen meer dan één lid.