PLAATS (51): Broekweg, Leidschendam

Broekweg, Leidschendam

Elke week bespreekt Marcel Verreck in Den Haag Centraal heden en verleden van een bijzondere Haagse plek.

Ook de naaktfoto’s van Zwarte Piet zijn uitgelekt! We zijn natuurlijk wel gewend aan Pieterbaas met een roede in zijn hand, maar schokkender was het dat zijn onverbloemde naaktheid ons leerde dat hij geen gevlekte roetvegenpiet was, maar wel degelijk een pikzwarte knecht. Alle compromissen van invoelende burgemeesters ten spijt, zijn haar kroesde! En mevrouw Zwarte Piet, die er naast stond, bleek toch heus dikke rode lippen te hebben. Tja, zo’n naaktfoto onthult alles.
En het gutst blootfoto’s uit de Cloud, ik verwacht dat binnenkort Google Nude gelanceerd zal worden. Dan kan je elk moment van ieder persoon de naakte versie downloaden. Zoiets werpt zijn schaduwen vooruit.
Het gerucht dat er in Afghanistan naaktfoto’s van minister Hennis-Plasschaert te zien zouden zijn, heeft zo’n run van vrijwilligers opgeleverd dat er nu weer een hele vredesmissie kan worden uitgerust. Dat zou zonder deze Hennis-schennis nooit zo rimpelloos geregeld zijn. Al is het woord rimpelloos hier misschien niet helemaal op zijn plaats.
Lilianne Ploumen, Jeroen Dijsselbloem en Frans Timmermans waren in de race voor een hoge positie in Europa. Mark Rutte zal het nooit toegeven, maar het is wel zeker dat uitgelekte blootfoto’s van Timmermans de doorslag hebben gegeven. In de politiek draait alles om de pikorde.
De mens is een naakte aap, daar kunnen de mooiste kledingstukken uiteindelijk niet veel aan veranderen. Wij beschikten al over opnames van een nuderende Angela Merkel, wier heiligdom overigens door een volgens de mode van die tijd overvloedig woekerend Teutoons woud aan het zicht werd onttrokken en ook de kleine prins Harry is gekiekt terwijl hij met zijn kroonjuwelen liep te zwaaien.
Dat leken incidenten, maar als we straks de onverhulde foto’s van bijvoorbeeld Astrid Kersseboom en Peter Kuipers Munneke op ons bordje krijgen, dan zal het moeilijk worden nieuws en weerbericht aandachtig te volgen.
In de showbizz was het tot voor kort gebruikelijk om pikant materiaal te laten lekken, alles om de bekendheid verder op te krikken. Maar als dit nu mainstream wordt, dan verwacht ik spoedig een tegenbeweging: sensationele gehackte opnamen van Heleen van Royen met kleren! Voorlopig worden haar tamponfoto (niet uitgelekt) en meer blote selfies aanstaande zaterdag tijdens de Museumnacht in het Letterkundig Museum geveild. Voorafgaand daaraan mag ik de fantastische schrijvers Van Dis, Brandt Corstius, Benali, Borst, Weijts en Heleen zelf interviewen. Komt allen dus! (Bij voorkeur gekleed.)