PLAATS (65): Willem Dreespark

Elke week bespreekt Marcel Verreck in Den Haag Centraal heden en verleden van een bijzondere Haagse plek.

imagesIn ‘Buitenhof’, dat op de Nederlandse publieke omroep opeens in een heel andere stad vlak naast een dierentuin ligt, zaten twee PvdA’ers elkaar weer eens af te maken. Het is de bedrijfscultuur in deze twistzieke partij, waar eigendunk en eigenwijsheid hoogtij vieren, maar helaas voor de sociaal-democraten beginnen deze mores ook in electorale zin hun wrange vruchten af te werpen. De vermaledijde peilingen geven historische dieptepunten te zien, hoewel je weet dat met één charismatisch kontje en een handvol populistische leuzen in dit verwarde land alles zo weer anders kan zijn. Voorlopig lijkt de PvdA terug bij af, in de ellende en armoede waaruit zij ooit is ontstaan.
Wees niet bang, geen politiek vertoog hier, het gaat mij slechts om het beschrijven van de wanhoop. Samsom, in tegenstelling tot zijn bijbelse bijna-naamgenoot, een krachtpatser zónder haar, ligt onder vuur van Hen Die Het Altijd Beter Weten. Als een leeglopend Greenpeace-bootje zwoegt hij op de woeste baren.
In ‘Buitenhof’ zat een zijner discipelen, laten we hem Judas noemen, te verkondigen dat ze de voormalige ‘straatcoach’ wederom het woeste volle leven van zorg en onderwijs in gingen sturen.
Hou daar nou toch eens mee op! Die zogenaamde betrokken folderende politici tijdens de verkiezingen doen al pijn aan de ogen. Lachen en knikken zolang de camera loopt. Een nummertje voor de Bühne. Laat die lui doen waar ze goed in zijn: plannen bedenken en de tegenstanders suflullen om democratische overwinningen te boeken. Dus laten ze ervoor zorgen dat ze oren en ogen in de maatschappij hebben zodat ze hun energie kunnen richten op hun kerntaak in het parlement. Wat moeten we met al die onhandige politici die, al dan niet met een cameraploeg in hun kielzog, jouw stoma komen reinigen. Ze kunnen zich beter om de politieke stront bekommeren.
Weg met die Disneyplaatjes van de politicus als Superhero en Barmhartige Samaritaan. Natuurlijk zie ik ook graag bepaalde politieke snuiters achter een vuilniswagen lopen. Maar dan als vaste baan!
Een politicus moet in de Kamer vuile handen maken als het nodig is en regelen dat de noodzakelijke arbeid goed georganiseerd en gefinancieerd is. Ik kom regelmatig op ‘De Witte Vogel’ een fantastisch tytylcentrum, gelegen aan het Willem Drees(!)park. Daar etaleert onze beschaving zich in liefde en zorg. Door mensen die hun vak verstaan en zich daartoe ook beperken.