PLAATS (76): Lijn 12

Elke week bespreekt Marcel Verreck in Den Haag Centraal heden en verleden van een bijzondere Haagse plek.

150304Verreck&Frauenfelder_kl_EsthervdWallen7307Als kind sliep ik in op het vertrouwde gedender van lijn 10. Ik hield van de Haagse trams. Er was er één die ik nog nooit genomen had, al zag ik hem weleens rijden. Dat gebeurde pas na mijn remigratie naar de Residentie zeven jaar geleden. Ik kwam in de Bomenbuurt te wonen en toen was lijn 12 opeens mijn lifeline met Station Hollands Spoor. Ik vond het meteen een opwindende tramlijn. Hij doorkruist zoveel verschillende Haagse gebieden. De woeste Stationsbuurt, de niet minder kleurrijke Schilderswijk, het pandemonium van de ‘Haagse Mart’, het Bollywood rond het Paul Krugerplein, kwartiertje wachten bij de stoplichten van de Zevensprong, de Weimarstraat, de villa’s van de Vogelwijk en het snufje Scheveningen dat Duindorp meebrengt. Tenslotte het Goud van Den Haag: de zee. Ik bedacht dat er een lied moest komen, waarin alle haltes en hun omliggende gebieden aforistisch werden bezongen. En een overkoepelend refrein, waarin – extra opgave – ook nog eens de nog nooit genomen rijmklip ‘twaalf’ moest worden bedwongen. Het lukte me, met lichte hulp van het Haags dialect:

Lijn twaallef, lijn twaalf
Den Haag in vogelvlucht
Dus haal ef, dus haal ef, dus haal effe
Adem en proef de Haagse lucht

Met mijn buurtvriend, opperrègâh Johan Frauenfelder, maakte ik om dit lied een heel theaterprogramma, dat ‘De weg naar huis’ is getiteld en dat aanstaande zondagmiddag 8 maart in Theater PePijn in première zal gaan. Twee Haagse mannen, één van het zand en één van het veen, vertellen in woord en muziek, hoe hun leven tegen het decor van onze veelzijdige stad zijn loop heeft genomen. De tragi-komische struikelpartijen van het bestaan: er mag gelachen worden. Afgelopen woensdag beleefden we een heel speciaal voorproefje. Wij mochten in een historische ‘lijn 12’-tram ons lange lijn 12-lied live zingen. Begeleid door pers en publiek kreeg elke halte ter plekke zijn coupletje:

Paul Krugerplein

Sta je hier te wachten
Dan kan je ervan op aan
Dan mag je hier in Bollywood
Tussen de hindoes staan!

En bij het Copernicusplein:

Ko-per-nie-kus, Ko-per-nie-kus
Haagser kennut niet
Een gozâh die de wereld
Voor een balletsje aanziet!

Om uiteindelijk te stranden op het Markenseplein:

Hier is het eindpunt
Maar ook de entree
Terug naar de stad
Of voort naar de zee!

De rijkdom van lijn 12 is de rijkdom van Den Haag en, als ik uit verre oorden terugkeer, ook nog eens: de weg naar huis.