PLAATS(19): ADO-ruïnes, Zuiderpark (24-1-14)

Elke week bespreekt Marcel Verreck in Den Haag Centraal heden en verleden van een bijzonder Haagse plek.

Blauwe Maandag heeft er werk van gemaakt. Alom tinten grijs en het regent mot. Met af en toe een versnellinkje zodat er gehoorzame kringen verschijnen in de plassen op het platte dak. Het vuurspoor van de kort geleden langs gezoefde meteoor is allang aan de hemel verbleekt. Op Depri D-Day is het koud noch warm. ‘IJzers uit het vet’ kopte de nationale chocoladeletterkrant onlangs nog, toen de variabele weersvoorspellingen een uitschieter beneden nul niet uitsloten. Ik moet denken aan de fanatieke verkoper van CPN-krant ‘De Waarheid’ die mij ooit voor het Amsterdamse Centraal Station in de lach deed schieten met zijn voor een communist opmerkelijke geestige leus: ‘Ja, ja, mensen, al is de Telegraaf nog zo snel…’
Het is een uitstekende dag om mij te verdiepen in het boek ‘Daar is hij weer,’ een zinsbegoochelende satire van de Duitse schrijver Timur Vermes. Hij laat Adolf Hitler ontwaken in het Berlijn van 2011, waar hij als ‘act’ een onthutsende come-back maakt. Het is lering ende vermaak op het scherpst van de snede en het zorgt ervoor dat ik ook op deze mistroostige dag zit te grijnzen.
Om het boek ten volle tot me te laten doordringen, leg ik het even weg en maak een druilerig ommetje door de buurt, waarbij ik me niet kan beheersen om een krant vol actuele narigheid te kopen. Ik lees de voetbalverslagen en denk aan de jonge Vitesse-back Van Aanholt. Hij scoorde in de laatste minuut het winnende doelpunt, trok daarna zijn shirt uit en begon uitbundig naar zichzelf te wijzen. Een domme narcist dus, want hij scoorde tevens een gele kaart, die hem en zijn club op een zeker moment gaat opbreken. Niemand die er iets van zei, hij was immers de matchwinner. Want als er in de afgelopen decennia in Nederland nog één (pseudo-)religieus ‘isme’ overeind is gebleven, dan is dat wel het opportunisme.
Zo toonde Studio Sport afgestompte ADO-supporters, die met witte zakdoekjes zwaaiden. Blijkbaar werd het hoofd van trainer Maurice Steijn geëist. Dat stak droefgeestig uit de dug-out. Een penaltystip was zichtbaar, zijn kapsel oogde als de laatste echte grasmat die dit najaar in het stadion lag. Oké, ADO staat nu een blauwe maandag laatste en het legendarische stadion in het Zuiderpark ligt in puin.
Maar vanaf nu zal alles beter gaan.