PLAATS(33): Koningsplein

Elke week bespreekt Marcel Verreck in Den Haag Centraal heden en verleden van een bijzondere Haagse plek.

Onder de lommerrijke bomen van het aloude Koningsplein, peins ik over onze Koning en hoe het nou verder moet. Hij schijnt het jaarlijkse kiptrekken en pleepotten werpen in de provincie beu te zijn en nu gaat er iets nieuws komen. Hij gaf zelf de voorzet in zijn toespraak tijdens de laatste ‘Koninginnedag oude stijl’: ‘waarom iets veranderen wat een succes is?’
En het was een succes! Hier en daar mokken nog enkele republikeinse intellectuelen, maar de rest van het land is met boter en suiker ingepakt door het vorstenhuis, dat floreert in de anachronistische sfeer van Koninginnedag met zijn kinderspelen, verenigingsmanifestaties, opgepoetst cultureel erfgoed en buigende brave burgers. De minder geïnteresseerde consumenten worden zoetgehouden met een vrije dag, veel feestgedruis en natuurlijk datgene waarmee je de Nederlander het meest blij maakt: de gelegenheid om zijn oude zooi belastingvrij te verkopen. Kom maar eens over dit sublieme concept heen.
Wat gaat er nu gebeuren? Het zal ongetwijfeld iets worden met veel dynamiek, sport en spel, pompende housemuziek en ladingen Bekende Nederlanders, want als je ergens draagvlak voor wilt creëren moet je populaire types voor je karretje spannen. Een terugkeer naar het koninklijk defilé lijkt uitgesloten, al hopen omroep Max-kijkers én camp-liefhebbers daar ongetwijfeld wel op. Nooit meer zullen de krentenmikken achter de rhodondendrons worden gesodemieterd.
Te vrezen valt eerder dat de Koning met zijn gevolg per helikopter een zegetocht door het land gaat maken. Het schijnt trouwens dat het aantal participerende prinsen en prinsessen ernstig uitgedund gaat worden, maar met een Zorreguita aan boord van zo’n vliegmachine moet dat snel te regelen zijn. (Met deze satirische zin vieren we gelijk even 5 mei, dag van de vrijheid. Al krijg je er de vermoorde Argentijnen niet mee terug).
Om vervoer door de lucht te vermijden, zou je onze vorst natuurlijk ook met de supersnelle Fyra van hot naar her kunnen vervoeren. Maar of dat binnen de komende vijf jaar zal lukken is maar de vraag.
Of zou ‘Willy’ overwegen zijn verjaardag voortaan heel eigentijds digitaal te vieren? Een fijne skype vanuit de achtertuin, waar je een glimp van de prinsesjes ziet die koninklijke rotzooi aan een geselecteerd prijsvraag-publiek zitten te verkopen en W.A. en Maxima proostend met een drankje in de hand.
En als toetje een uurtje twitteren met het volk.