PLAATS(98): Campus Den Haag

Elke week bespreekt Marcel Verreck in Den Haag Centraal heden en verleden van een bijzondere Haagse plek.

Hallo uniek persoon! Welkom in onze stad. Je komt hier studeren, dat is op zichzelf niet zo bijzonder, maar je bent ongetwijfeld jong en dan is het haast onbestaanbaar dat je deze papieren krant leest. Hoe komt dat? Hebben je ouders je ooit meegenomen naar een boekwinkel of een kiosk? Is je smartphone kapot? In ieder geval, ik ben heel blij dat je dit leest, misschien dat je nu, net als ooit schrijver dezes, verliefd wordt op het papieren nieuws en op het machtige moment dat je de katernen uitspreidt, je erover buigt en je je zonder allerlei vingerverzwikkende veegacties overgeeft aan de nobele kunst van het lezen. En aan lange gecompliceerde zinnen vol woorden met meer dan drie lettergrepen.
Den Haag is een heerlijke stad om te studeren. Vooral in de zomer, kilometers studieruimte in de open lucht, zand onder je voeten, verkoelende branding nabij. En doe je een geesteswetenschap dan bevind je je in een permanente practicumsituatie. Het zal je hier bevallen. Ik zag op het televisiejournaal (een soort bewegend nu.nl waar veel oudere mensen uit gewoonte nog steeds naar kijken) dat nieuwe studenten in Rotterdam een inburgeringsprogramma voorgeschoteld krijgen. Het heet Pre Academic Programme, in deftig engels natuurlijk, want dat maakt een kosmopolitische indruk. Zo kan je je vanaf je eerste studieseconde al focussen op zaken als ‘persoonlijk leiderschap en creatie van succes’ en ‘effectief studeren’. Dat is natuurlijk een beetje zielig.
Toen deze academische veteraan zich eerstejaars mocht noemen, waren dit doelen die geheel onderaan de prioriteitenlijst stonden. We begonnen met het leren kennen van de stad, van elkaar en, als het een beetje mee zat, van elkaars lichamen. Studeren kwam vanzelf wel een keer. Eerst moest je mens worden, met veel vallen en opstaan. Waarbij alcohol meer hielp dan welk studieonderdeel ook.
Ik hoop dat jij, uniek persoon, en jouw medestudenten om te beginnen eerst eens goed zullen verdwalen in Den Haag. Dat is voor onze stad ook leuk. Jullie zorgen voor levendigheid en jeugd. Oudere gedesoriënteerde types zien we rond het Binnenhof al genoeg. Wil je kosteloos verre reizen maken, ga naar de Schilderswijk. De tropen zijn vlakbij op de Haagse Mart. Kunst is overal, stad, musea en theaters lopen in elkaar over. En zelfs de keeper van ADO creëert schoonheid zonder handen. Er valt hier zoveel te leren. Proost!