PLAATS (141): Oranjeplein

 

Elke week bespreekt Marcel Verreck in Den Haag Centraal heden en verleden van een bijzondere Haagse plek.

Natuurlijk! We doen gewoon wél mee. De rest van Europa zit ons te zieken omdat we niet op het EK voetbal aanwezig zijn. Van die gefrustreerde Belgen kan je het verwachten en de Duitsers proberen met enig leedvermaak hun moppenboekjes eindelijk wat dikker te maken, maar gastland Frankrijk spant de kroon. Bij elk doelpunt, wissel of tussenstandmoment verschijnt pontificaal ‘Orange’ in beeld. De smoes is dat het een sponsor betreft, maar die zal wel niet voor niets zijn uitgezocht. We weten hoe de Fransen zijn. Maar wíj laten ons niet kisten, we doen gewoon mee.
Het idee is simpel, we creëren een parallel universum. Niets bijzonders, dat gebeurt aan de lopende band. We maken een overzichtelijke wereld waarover we zeggenschap hebben. Religies en ideologieën doen niet anders.
In dit geval: we ontkennen dat we niet meedoen. Een website met een bijbehorende kluwen sociale media is zo gemaakt. Dan kan het beoefenen van ‘factfree journalism’, een andere trend van het moment, een aanvang nemen. Niet gecorrigeerd door de werkelijkheid bouwen we aan een gemeenschap die hartstochtelijk meeleeft met het uit de as herrezen Oranje.
Eerst moet er een reden verzonnen worden waarom Nederland alsnog tot het tournooi is toegelaten. We kennen het historische voorbeeld van de Joegoslaven, die in 1992 vanwege de oorlog in hun land plaatsmaakten voor van het strand geraapte Denen. Die ook nog eens kampioen werden! Uitgaande van dit criterium kunnen om te beginnen Rusland en de Oekraïne opzouten. Turkije is een grensgeval, maar dat heeft Nederland uitgeschakeld en we willen niet rancuneus overkomen. Bovendien moeten we voorzichtig zijn met die vluchtelingendeal, we laten onze sportzomer niet verkloten door nieuwe gelukszoekers.
Engeland heeft zijn doorgefokte hooligans, een Brexit wat betreft dit tournooi is zo geregeld. Zeker in ons parallel universum. Nou ja, maakt niet uit, we doen gewoon mee.
Op onze website staan zelf ontworpen voorbeschouwingen, wedstrijdverslagen en onthullende nieuwtjes. Robin van Persie en Arjen Robben spelen alsnog mee, Danny Blind is bondscoach, maar duidelijk is dat de gouden pik van ‘onze’ Dick (Advocaat) het Nederlands Elftal tot ongekende hoogte opkrikt. De stroom gelovigen zwelt en op 10 juli overklast Oranje in de finale onze Zuiderburen. Ha!
Met site, reclame en alomtegenwoordige media-aandacht zou je flink binnen kunnen lopen. Alleen al die sneue gedachte maakt dat ik me liever tot de harde werkelijkheid beperk.