PLAATS(155): Benoordenhout

Elke week bespreekt Marcel Verreck in Den Haag Centraal heden en verleden van een bijzondere Haagse plek.

Afgelopen zaterdagavond mocht ik in de Centrale Bieb deelnemen aan de Eerste Haagse Historie Quiz, georganiseerd rondom de lancering van het nieuwe ‘Haagse Historie Magazine.’ Hagenaars houden ongeneeslijk veel van hun stad en haar verleden, de zaal zat bomvol belangstellenden met een hoop geschiedenis. Met mede-‘prominenten’ Yvonne Keuls en Ferry Mingelen werd een eervolle vierde plaats in de wacht gesleept. De andere drie teams bestonden uit (oud-)wethouders, Omroep West-luisteraars en uiteindelijk winnende Posthoorn-lezers.
Een zeer geslaagde avond, maar bij mij doemde de vraag op: Zou ik beter zijn in de raadselen van het heden? Neem de duiding van de verontrustende berichten uit het Benoordenhout. Er is een matpartij geweest tussen kakkertjes van Maerlant en VCL. Wegens de sloop en herbouw van hun (en mijn) oude school zijn die laatsten neergestreken in het verlaten kasteel van het Aloysius College en zo de buurt binnengedrongen.
Wat is hier aan de hand? Moet nu ook Benoordenhout gesloopt worden en dreigt deze keurige wijk een no go area te worden? Een Facebook-vriendin had actiebeelden van de strijd geplaatst met de speelse titel: ‘Vechten dan poepjes’. Ooggetuigen verklaarden dat het wel een ‘eerlijk gevecht’ was geweest: ‘met de blote handen’. Druk een punt, jongens!
In mijn tijd als VCL’er werd er tijdens schoolfeesten ook wel eens geknokt wanneer bendes wilde Scheveningers de school invadeerden. Onze arme oude rector probeerde met een machteloze geste tevergeefs de strijd te beëindigen en strompelde daarna nog weken met een blauw oog door de school. Toen was senioriteit al niet meer wat het geweest was.
Wij streden regelmatig tegen andere scholen, maar dat was tijdens de Culturele Interlyceale en daar vloeide beduidend minder bloed bij. We wonnen trouwens altijd. Ha!
Maar wat leert deze Benoordenhoutse Tweekamp ons over de staat van het land? Onze toekomstige elite verlaagt zich tot ordinair knokken in de open lucht. Het instrument van de geest wordt genegeerd, de lucht zindert van het testosteron. Mij dunkt dat deze schooljeugd zich heeft laten inspireren door de taferelen op het Binnenhof. Tijdens de Algemene Beschouwingen was het straatvechten aan de orde van de dag. Schuimbekkend stond de fine fleur van de natie elkaar verbaal af te maken, ongetwijfeld in de zielige hoop op een paar zeteltjes meer bij de verkiezingen. Slopen maar! Ik voorspel dat ook het Binnenhof in 2020 een no go area zal zijn.

Marcel Verreck