PLAATS(53): Lange Houtstraat

Elke week bespreekt Marcel Verreck in Den Haag Centraal heden en verleden van een bijzondere Haagse plek. 

Waren het de afgelopen jaren met name de dolle hoedjes van de dames die op Prinsjesdag de show stalen, dit jaar trokken toch vooral de peniskokers van de mannelijke aanwezigen de aandacht. Na de verrassende overeenstemming in beide Kamers aangaande de nieuwe kledingetiquette, bleek dat alle aanwezigen het vernieuwde protocol welgemoed omarmd hadden. De toevoeging van het scrotumkapje, een sterke wens van SGP, CU en CDA, zorgde voor een nog grotere variatie op peniskokergebied.
Er was aanvankelijk twijfel of bij sommige leden de schaamte toch niet zou toeslaan, maar psychologen hadden al voorspeld dat in deze beroepsgroep een begrip als schaamte een te verwaarlozen rol speelt. Ook de politieke gewoonte ‘met alle winden mee te waaien’ heeft geholpen bij de snelle acceptatie van de nieuwe kledingcode. Zoals het volksvertegenwoordigers betaamt wordt ook in politiek Den Haag de in het land wijd verbreide kuddegeest in volle glorie beleden.
En wat hebben wij genoten van de fiere en veelkleurige peniskokers die in de Ridderzaal te bewonderen vielen. Vanwege de toegenomen persoonlijke ruimte konden er jammergenoeg minder personen in de zaal gehuisvest worden, maar iedereen ging elegant met de gegeven situatie om.
Probleem leek er even te zijn met de peniskoker van de Koning, die uiteraard van ultiem formaat was en een oranje basiskleur combineerde met een keur aan vrolijke roodwitblauwe vlaggetjes. Bij het uit de Gouden Koets treden van het staatshoofd bleek hoe de Nederlandse kenniseconomie ook daar een oplossing voor had gevonden.
De tijdelijk afschroefbare koker, ontworpen door knappe koppen van de Technische Universiteit Delft, zorgde ervoor dat het uitstappen voor koning en koningin gerieflijk en snel geschiedde.De Koning zelf gaf blijk van technisch inzicht door de superieure wijze waarop hij tijdens het Wilhelmus met enige soepele manoeuvres het kledingstuk weer compleet maakte.
In de Ridderzaal bleek ondertussen hoe sommige politici hun koker inzetten voor al dan niet verborgen ludieke politieke boodschapjes. Helaas moest één Tweede Kamerlid gesommeerd worden de boerka die hij over de koker had gespannen te verwijderen. CDA-leden benadrukten hun verbondenheid met de agrarische achterban door met bloeiende kokers op de proppen te komen. Van de wijnrank van Sybrand van Haarsma Buma werden tijdens het wachten op het Koninklijk Paar grif druifjes geplukt. Spijtig alleen dat de Koning bij het buigen na afloop van de Troonrede een lichte oogblessure opliep.