PLAATS(61): Hortensiastraat

Elke week bespreekt Marcel Verreck in Den Haag Centraal heden en verleden van een bijzondere Haagse plek.

Afgelopen maandag was er een gasontploffing in de Hortensiastraat, die het landelijke radionieuws haalde. Ik woon daar niet zo ver vandaan, maar heb niets gehoord. Behalve dan op de radio, juist op het moment dat ik langs de Waterpartij de stad uitreed.
Een aantal jaren geleden was (toen nog) prinses Maxima tijdens een of ander gezondheidsontbijt te gast op de basisschool waarop ik vanuit mijn keuken uitkijk. Ik weet zeker dat ik in die keuken geweest ben, om dagelijks brood en pap klaar te maken, maar ik heb niets van het prinsessenbezoek gemerkt. Des te vreemder omdat ook de vrolijke Volendamse herriemakers Nick & Simon te gast waren, een garantie voor maximaal lawaai.
Zo bevond ik me op Tweede Kerstdag 2004 op het Thaise eiland Phuket. Ik was van plan naar het strand te gaan, maar draaide me nog een keer om. Ik werd wakker door een paar schreeuwende mensen. Ik dacht dat ze ruzie hadden. Toen ik even later ging kijken, zag ik een deinende zee vol wrakhout, waarvan het water over de kustweg klotste. Hier was de vloedgolf indirect aan land gekomen, de schade aan mens en ding was enigszins beperkt. Het strand waarop ik normaliter had gelegen was door de tsunami totaal weggeslagen.
Moraal van het verhaal: wat scheelt het soms? Waar schiet je zo allemaal net langs? Maar ook, als het tegen zit, hoe kan het noodlot, wreed en onwillekeurig, zo akelig precies zijn. Mark Rutte sprak in zijn speech tijdens de plechtigheid voor de MH17-slachtoffers over dat duivelse toeval. Waren ze een dag later gegaan… waarom toch nog een poging gedaan mee te kunnen in het volle vliegtuig… een geslaagde poging, een fatale poging.
We zeilen door het leven, maar al te vaak onwetend van wat zich in onze onmiddellijke nabijheid afspeelt, niet zelden afgeschermd door onze eigen audio-visuele cocon van iPod en smartphone.
Je kan niet overal letterlijk bij stilstaan, maar wees je in ieder geval bewust van de rijkdom van het omringende. Neem soms een andere afslag en koester je in de genade van dat moment: er zijn huwelijken uit ontstaan. Om het toeval wat te helpen: rij je zondag a.s. tegen vieren over de Leyweg, sla de Zuidlarenstraat in, dan vergasten Paul Pleijsier en ik u in theater Dakota op een heerlijke show met als toepasselijk thema: Neerlands Hoop!

Marcel Verreck