PLAATS(157): Washingtonplantsoen

Elke week bespreekt Marcel Verreck in Den Haag Centraal heden en verleden van een bijzondere Haagse plek.

We zijn langzamerhand in het stadium beland dat het helemaal niet meer uitmaakt wat voor verschrikkelijke dingen Donald Trump doet of zegt. Sterker nog, met zijn onbehouwen gedrag is hij de Opgestoken Middelvinger tegen het establishment die zijn kiezers graag zien. Al laat hij zijn broek zakken tijdens een debat en vergast hij Hilary ter plekke op een onwelriekend product in de categorie ‘Heel Amerika Bakt’, het zal hem bij zijn supporters tot een nog grotere held maken.
De nieuwsindustrie veert bij elke wandaad van Trump verheugd op en verkondigt tevergeefs dat hij het weer te bont heeft gemaakt. Het kan de media trouwens niet bont genoeg zijn, want een presidentsrace is de meest lucratieve sportwedstrijd denkbaar.
Ook in Nederland is men tippelzinnig van het Amerikaanse circus. Grijnzend en met een nauwelijks binnenbroeks gebleven erectie kondigt Twan Huys het zoveelste item aan over het modderworstelen tussen Donald en Hilary. Twan heeft de tijd van zijn leven, het is net alsof hij weer in New York zit. Het andere nieuws is corvee.
Ondertussen begint Donald Trump, toch geboetseerd uit een aantal weerzinwekkende Amerikaanse cliché’s, de allure van een anarchist te krijgen. De haat tegen Washington zit zo diep, dat steeds meer maatschappelijk teleurgestelden masochistisch achter een man aan rennen die hen ten diepste beschimpt, veracht en indien nodig ook zal oplichten.
Het verlangen naar een vent met een grote bek is groot, ach dat hebben we indertijd ook met Pim Fortuyn gezien. Laten we die trouwens niet tekort doen, want dat was nog een idealist. Het idealisme van Trump is wat korter te omschrijven: het eigenbelang.
Iedere dag klinken in de media de vertrouwde gilletjes: ‘Dat kan hij toch niet maken!’ of ‘Dit is de nekslag.’ Ze zouden beter moeten weten. Wat Donald Trump zo af en toe over vrouwen zegt is geen Chinees voor de meeste inwoners van het grootste land ter wereld. Politici distancieren zich, journalisten veroordelen, het zal Trumps kiezers worst wezen. Die lezen dat soort kranten niet en die kijken naar heel andere dingen op televisie. Om de morele verontwaardiging lachen ze, het foei roepende establishment is hypocriet, verrot en grossiert zelf in (seks)schandalen.
Ik hoop natuurlijk dat deze Robin Hood-Trip van Trump geen presidentschap oplevert, maar de geest is wel uit de fles. Dat wordt nog lachen in maart. Bij ons. Met Dinges.